Относно монтаж на АГУ на гръцки автомобили

ЗДРАВЕЙТЕ!

НИЕ СМЕ ФИРМА, РЕГИСТРИРАНА ПО ДДС С ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ ПРОДАЖБА И МОНТАЖ НА ГАЗОВИ УРЕДБИ НА АВТОМОБИЛИ.

ОТ ТОЗИ МЕСЕЦ ЗАПОЧНАХМЕ МОНТАЖ НА ГАЗОВИ УРЕДБИ НА АВТОМОБИЛИ ОТ ГЪРЦИЯ НА ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И ИМАМЕ СЛЕДНИЯ КАЗУС:

ДО МОМЕНТА МОНТАЖА СЕ ИЗВЪРШВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, СЛЕДВА ЛИ ДА СЕ НАЧИСЛЯВА ДДС ИЛИ ПОПАДАМЕ ПОД НЯКОЙ ЧЛЕН, КОЙТО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАЧИСЛЯВАНЕ НА ДДС.

АКО СЕ НАЧИСЛИ ДДС В ДНЕВНИКА ЗА ПРОДАЖБИ ФАКТУРИТЕ НА ГРЪЦКИТЕ ГРАЖДАНИ СЛЕДВА ЛИ ДА СЕ ОПИСВАТ ТАКА КАКТО СА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ФАКТУРИ , Т.Е. В КЛЕТКИТЕ ЗА ОБЛАГАЕМА СТОЙНОСТ И ДДС, БЕЗ ДА СЕ ИЗИСКВА ПОПЪЛВАНЕ НА ВИЕС ДЕКЛЕРАЦИЯ?

ИМА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА В БЪДЕЩЕ ХОРА ОТ СЕРВИЗА ДА ПЪТУВАТ ДО ГЪРЦИЯ, КЪДЕТО ДА ИЗВЪРШВАТ МОНТАЖИ. В ТЕЗИ СЛУЧАИ КАК ЩЕ СЕ ПУСКА ФАКТУРАТА – С НАЧИСЛЕНО ДДС ИЛИ БЕЗ И  КАК ЩЕ СЕ ОПИСВАТ В ДНЕВНИКА ЗА ПРОДАЖБИ ТЕЗИ ФАКТУРИ – Т.Е. ЩЕ СЕ ПУСКАТ ЛИ ВИЕС ДЕКЛАРАЦИИ.

АКО ИМА РАЗЛИКА В ОПИСА НА ДВАТА МОНТАЖА – ПО КАКЪВ НАЧИН ЩЕ СЕ ДОКАЗВА /С КАКВИ ДОКУМЕНТИ/, ЧЕ МОНТАЖА Е НАПРАВЕН НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРИТЕ!

ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ!

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    Здравейте,
    при условие, че не става дума само за монтаж, а за доставка на АГУ и монтирането и, доставката би била на територията на страната, съгласно чл. 17 ал. 4 от закона, в резултат на което следва да бъде обложена с 20 %. В дневник продажби подобни доставки намират отражение както останалите доставки с място на изпълнение на територията на страната и не следва да бъдат подавани VIES декларации.
    В случай, че доставяте и монтирате газовите уредби в Гърция – доставките биха били извън територията на страната и поради тази причина и на основание чл. 86 ал. 3 не следва да се начислява данък. Обърнете внимание обаче на чл. 97 от закона – в гръцкия закон съществува аналогична разпоредба. За доказване на подобни доставки са достатъчни договори с клиентите Ви, или транспортни документи, доказващи, че стоките са транспортирани и монтирани на територията на Гърция.

Вашият коментар

Email: