чл. 28 ЗДДС?

Здравейте!

Моля за помощ при следния казус-българска фирма, регистрирана по ДДС и занимаваща се с транспортни услуги, продава един от камионите си на физическо лице от Ирак. Трябва да издадем фактура. Можем ли да се възползваме от чл. 28 от ЗДДС  като основание за нулева ставка? Мястото на изпълнение на продажбата е Швеция. Това ще окаже ли влияние върху ставката? Благодаря ви предварително.

4 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  в случай, че действително мястото на доставката е извън територията на страната не би следвало да начислявате данък.
  Разпоредбите на чл. 28 биха били приложими в случай, че са изпълнени поставените там условия – стоките да се изпращат от територията на страната.
  Бихте ли уточнили какъв точно е Вашият случай?

 2. Отговор С.Събева

  По конкретно- фирмата извършва транспортни услуги в дестинацията Швеция-страни от ЕС. Камионите ни се намират в Швеция и там е осъществена продажбата на камиона. Фирмата няма регистрация по ДДС в Швеция. Практически при пръдажбата камионът не напуска територията настраната,защото не се намира там.Транспъртът е за сметка на купувача. Транспортира се от Швеция за Ирак и няма да мине през България.Надявам се да съм била изчепрателна този път 🙂

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Подобна доставка е извън обхвата на закона – мястото на изпълнение е извън територията на страната, и поради тази причина не следва да начислявате данък за продажбата. За справка вижте чл. 17 и чл. 86 ал. 3.

Вашият коментар

Email: