Гориво

Прегледах внимателно въпросите и отговорите по въпроса който ме интересува, но не видях подобен отговор. Затова Ви го задавам. Моля да бъда извинен, ако съм пропуснал вече даден отговор. Транспортна фирма сме. Превозваме товари за австрийска фирма. Тя е получател на услугата. От известно време нашите камиони зареждат с тяхни карти. Те не префактурират горивото и слагат \“услуга\“ , \“комисионна\“ 3 %. Горивото се префактурира без ДДС на основание §13 b dUSTG. което пък прави данъка изискуем от получателя – поне така мисля. Комисионната също е без ДДС /нормално/. Та  се затруднявям в следното: този параграф 13 защо е? Дали е както новата услуга на FDE за ускорено възстановяване на ДДС. /Като не се начислявя и възстановява – остава само комисионната на FDE/ или достаката на гориво минава под режим ВОП /???/. Трябва ли да пускам протоколи за горивото в този случай – зная, че иначе не бива. Моля Ви за Вашето мнение. Нещо явно пропускам.

5 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Може би пропускате това, че третират доставката като доставка на услуга, не на стока. Поради тази причина е и основанието за неначисляване на данък, и изискуемостта на данъка от Вас.
  По-добре би било да Ви фактурират потребеното гориво с начислен в Австрия данък, който Вие да си възстановявате по реда на наредба 9 от 16.12.2009 г.

 2. Отговор Георгиев

  Моля за съвет – дали докато се разберем – не го третирам като услуга. И ако после това е грешно да анулирам протоколите? И как да постъпя със сега дадена ми фактура за м. януари???

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Най-добре се разберете с австрийците, ако е възможно. С въпросната фактура за януари сте в нарушение, в случай че действително третират доставката като доставка на услуга, и данъкът е изискуем от Вас.

 4. Отговор Георгиев

  Само за инфо – дойдоха първите априлски фактури. Пак е фактурирана сумата от справката /към фактурата е прикрепина справка/, но го няма текста, че данъка е изискуем от получателя. Отново има такса /порто/ 3 % и върху нея нямя ДДС нито текст за изискуемост на данъка

Вашият коментар

Email: