Регистрация по ДДС

Здравейте, Фирмата ми не е регистрирана по ДДС и извършва консултантски услуги и преводи за френска неправителствена организация, финансирана и от структурите на ЕС. Материалите изпращам по електронна поща.Консултациите и преводите са за нуждите на членовете на организацията, която е в обществена полза. Трябва ли да се регистрирам по ДДС във връзка с чл. 97а. Благодаря Ви предварително!

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  не става особено ясно дали въпросната неправителствена организация е данъчно задължено по смисъла на закона лице? И видно ли е документално, че извършените консултации и преводи са за личните нужди на членовете на тази организация?

 2. Отговор Весела Делибалтова

  Здравейте, по първия ви въпрос не мога да отговоря, тъй като членовете се събират само в определен период на сесии, през които имам връзка с тях. По отношение на втория – преводите касаят тяхни месечни бюлетини, които се изпращат на отделните членове, тъй като те са от различни държави – университетски преподаватели, членове на общински структури и др. Консултациите са във връзка с изследвания, които работят по проекти и които касят нагласи на обществено мнение в различните страни на база проведени изследвания.
  Дано съм била полезна да се ориентирате в казуса. Ще съм Ви благодарна, ако ми развиете и двата варианта – ако те имат VAT номер и ако нямат.

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Подобно искане би могло да бъде осъществено единствено под формата на консултация.
  Отговор на въпросите си относно определянето на мястото на изпълнение при доставка на услуга в зависимост от това, дали получателят е данъчно задължено или незадължено лице можете да намерите и в нашия коментар на промените.

Вашият коментар

Email: