пак консорциум

здравейте, какво бих ни посъветвали как все пак трябва да се разплаща текущо консорциум със свои членове по договор за кой то този консорциум беше създаден след прочит на разяснение от нап с изх.N 92-00-5628-08/11.03.09 относно данъчно третиране на операции свързани с дейността на консорциум.обикновено тези договори не са краткосрочни и очакване само за разпределяне на печалби в края на година не е решение.

7 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  и при предишния си въпрос и сега споменавате доставка на услуги и тяхното заплащане, а не извършването им във връзка с изпълнение на договора за учредяване на въпросния консорциум. Поради това не може да се говори за липса на доставка на основание чл. 10 от закона. Спорно е приложението на чл. 3 от правилника за прилагане. За нас тази разпоредба е неприложима в случая и няма как учредителите на консорциума да бъдат разглеждани като клонове или звена на самия консорциум и следва да разглеждате доставките като такива между различни данъчно задължени лица. В случай, че мястото на изпълнение е на територията на страната следва да начислите данък в издаваната от Вас фактура.

 2. Отговор иванова

  здравейте, точно за това става въпрос – за изпълнение на договор от членове на консорциума , които участват със персонала си, дма-та и т.н. в това писмо на нап въпросните услуги не е сделка по зддс. въпросът ни е : какъв документ трябва да издават членове на консорциум към консорциум за да получават периодично финансови средства за изпълнение на договор за който и създаден въпросния консорциум. / опростена ли ф-ра, вътрешен разчет или……/самият консорциум след представяне на периодични отчети към министерство за свършената работа и издаване на фактура – получава средства съгласно сключения договор с мин-во.

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Ако действително става дума за изпълнение на задълженията Ви по дружествения договор за учредяването на самия консорциум не би следвало изобщо да има заплащане за предоставяните услуги.

 4. Отговор иванова

  ако правилно Ви разбрах, членове на конс-м трябва да се самоиздържат през финансовата година и чак след приключването й да разпределът дивидентите съгласно участието си?

 5. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Нека разграничим нещата.
  Ако за учредяването на този консорциум е уговорено Вашата вноска за учредяването да е под формата на някакъв дълготраен актив(примерно) в този случай не е налице доставка по смисъла на закона.
  Но от написаното от Вас очевидно става дума за съвсем друго – за възмездна доставка по смисъла на закона.

 6. Отговор иванова

  точно така, не става дума за вноски за общо ползване, с тях е ясно, а за възмездна доставка. как се документира тя , четейки това разяснение от нап / посочено в първото писмо/ не става ясно как да процедираме

 7. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Отговор на този въпрос вече Ви е даден. В случай, че все още не сте си изяснили въпроса, можете да използвате формата за контакти.

Вашият коментар

Email: