въпрос за износ и аванс в Украйна

Здравейте.Нека представя следния случай за който моля за разяснение.Фирмата ще упражнява инвеститорски контрол на спа център в Украйна.За доставката на плочки сме наели подизпълнител в Б-я,който ще ни фактурира плочките-и ние ще ползваме ДДС.На Украинската фирма ще ги префактурираме  без да начисляваме ДДС с основание чл.28 ал.2,като стоките ше се доставят франко склад Варна,а украинците ще си поемат износа.Правилно ли е?Втори въпрос:при оказване на инвест.к-л в Украйна също ще издаваме ф-ра без начислено ДДС на основание чл.21 ал.4-правилно ли е?И последен въпрос:ще получаваме аванси отделно за стоките и отделно за инвестоторската услуга.При издаване на фактурата за получен аванс не начисляваме ДДС на основание чл.37,ал.3.Има ли срок за окончателно фактуриране на стоките след получения аванс или се прилага ал.2 на чл.37?И как стои въпроса с аванса за услугата и документирането-тъй като спа центъра ще се изгражда поне 6 месеца.Много благодаря предварително.

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  в чл. 21 ал. 1 от правилника са посочени нужните Ви документи за доказване на доставката по чл. 28 т. 2 от закона. За получания аванс основанието за прилагане на нулева ставка е отново чл. 28 т. 2. Сроковете по чл. 37 ал. 2 не Ви засягат за получените авансови плащания. Чл. 37 ал. 2 се прилага при осъществяване на самата доставка.
  По отношение на услугата правилно сте се ориентирали относно основанието за неначисляване на данък. В тази връзка е и чл. 86 ал. 3 от закона.

 2. Отговор Ирена

  Много благодаря за бързия отговор и помощта.Надявам се едно последно питане.В нашата страна при оказване на подобна услуга се подписва протокол обр.19 след свършване на работата.Когато това го правим в Украйна такъв протокол достатъчен ли е за доказване на извършената от нас услуга по износ свързана с недвижим имот/инв.контрол/?И какви документи други ще са необходими за доказване на услугата?Отново благодаря.

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Достатъчен в случая би бил и договорът Ви с украинците, от който е видно къде се намира недвижимия имот. Проверете как стоят нещата с изискванията на украинското законодателство.

Вашият коментар

Email: