Членска вноска в клуб в ЕС услуга ли е по ЗДДС?

Здравейте,

Управителите на фирмата са членове на Британски клуб, за което плащат годишен членски внос. Чрез този клуб участват в семинари, конференции и др. подобни, които са свързани с основната дейност на фирмата. Клубът е и като вид реклама за набиране на нови клиенти. Въпросът ми е членският внос, за който има изадена фактура от този Британски клуб следва ли да се тълкува като услуга по реда на чл.21 от ЗДДС?

Благодаря!

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  членският внос е по-скоро заплащане за определени услуги. От описанието Ви на дейността на въпросния Британски клуб очевидно става дума за данъчно задължено по смисъла на закона лице. А мястото на изпълнение на услугата би следвало да се определи по реда на чл. 21 ал. 2. За целите на чл. 82 ал. 2 от значение е и дали самата услуга е облагаема. Този британски клуб отговара ли на описаните в чл. 44 т. 2 от закона организации?

 2. Отговор Vili

  Британският клуб е дънъчно задължено лице, защото има VAT. Фактурите, които издава са без начислено ДДС, но никъде в описанието няма отбелязно основанието за неначисляване на ДДС!

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  И все пак – проверете дали британският клуб отговаря на описаните в чл. 44 т. 2 от закона организации.
  Ако не попадат там – услугата е облагаема, и данъкъ е дължим от Вас.

Вашият коментар

Email: