Международен Транспорт

Здравейте,

фирмата ни извършва международен транспорт на стоки между страни членки на ЕС. За зарежданията  на гориво, платените  винетки и пътни такси получаваме фактури от Шел България , като във тези фактури доставчик е ШЕЛ от страната в която е направен разхода и е вписан неговият дан.номер. Без данъчен номер са само фактурите за винетки и съответно не  посочен ддс в тази фактури .Във фактурите на ШЕЛ Гърция, също няма посочено ДДС , но е включено  в стойността на горивото. Всички останали страни ни издават фактури с начислено ДДС.  Подадохме необходимите документи за въстановяване на ДДС от страни от ЕС и вече получихме първото ДДС. Въстановяват ни го с кредитно известие от името агента , който ползваме , като стойността на Данъка е намален с процента за агента. Също така получаваме фактури за фериботни такси за транспорт на стоки с получател на тр.услуга  страна от ЕС. Въпросите ми са:1.За  кои услуги следва да си самоначисляваме ДДС.

2. Как следва да осчетоводяват фактурите за покупката на горивото и издаденото след това КТ известие.

3. Фактурите за винетки трябва ли да се отразяват в дневниците по ДДС.

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  винетките и пътните такси не подлежат на облагане с данък – мястото на изпълнение е извън територията на страната (в случай, че изобщо става дума за доставка на услуга по смисъла на закона) – чл. 21 ал. 4 т. 1.
  За услугата, предоставена Ви от агента данъкът по доставката е дължим от Вас.
  По отношение на фериботните такси – как точно е оформена фактурата? Може ли да се разглежда като пътнически транспорт по смисъла на чл. 29 ал. 2 от закона?
  Би следвало да отчитате закупеното гориво без стойността на платения данък, а самият данък да отразявате в отделни разчетни сметки.
  Не би следвало да отразявате получените фактури в дневниците.

 2. Отговор Николова

  Благодаря Ви за отговора!
  Ако правилно съм Ви разбрала за въстановеното ДДС , върху разликата между въстановената сума по КТ известие и стойността на ДДС от ф-рата по която е известието ще трябва да си самоначисля ДДС.
  – За ферибота- ф-рата е от Гръцка фирма с фактурирани стойност на билет и комисионна за плащането на билета за превоз на наш камион , който извършва превоз на стоки /ние сме БГ фирма с рег.по ДДС/ с маршрут Гърция-Франция-Гърция -получател на тр.услуга е или фирма в Гърция или Франция. Ние фактурираме транспортната услуга на фирма в Гърция регистрирана по ДДС в Гърция , която ни възлага курса.
  За горивото следва ли,че за гръцките ф-ри трябва по обратния ред да махнем ДДС от стойността на горивото. И набраното ДДС по разчетните сметки , което няма да се въстанови никога на 100% как ще се осчетоводи?
  -Фактурите за горивата по КТ на сметка 4019 ли да се осчетоводят?
  – Току що получихме ф-ра на ШЕЛ от Франция, в която са фактурирани пътни такси /дан.основа +ДДС/ И такса за минаване през тунел и мост на които не е начислено ддс/ в касовата бележка когато са платени с кт карта таксите има начислено ддс-т.е сумата във фактурата е равна на тотал касова бележка/. От шел ни казаха че само върху тези две суми от цялята ф-ра трябва да си самоначислим ДДС. Втози случай как трябва да осчетоводят таксите /дан.основа+ддс на разход/ имайки в предвид , че те не се облагат с данък. И … вече съвсем се обърках.

  Предварително БЛАГОДАРЯ!

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Данъкът е дължим от Вас за стойността на комисионната, събрана Ви от агента.
  За получения транспорт с ферибот – в случай, че не може да се разглежда като пътнически транспорт по смисъла на чл. 29 ал. 2 от закона – следва да приложите правилата за транспорт на стоки, а именно – определяне на мястото на изпълнение съгласно чл. 21 ал. 2 и прилагане на разпоредбите на чл. 82 ал. 2 в качеството Ви на получател на услугата.
  По отношение на осчетоводяването – съгласно счетоводните стандарти разходите по закупуване включват покупната цена, вносните мита и такси, невъзстановимите данъци и акцизи, разходите по доставката и други разходи, които допринасят за привеждане на материалите и стоките в готов за тяхното използване вид.
  Не следва да начислявате данък за платените във Франция такса за минаване през тунел и мост – въпросните доставки са с място на изпълнение извън територията на страната.
  В случай, че имате още въпроси и неизяснени моменти – моля, използвайте формата за контакти.

Вашият коментар

Email: