ДДС при стоки с монтаж и инсталация

Здравейте!

Фирмата ни се занимава с доставка и монтаж на резервни части на борда на речни кораби. В тази връзка имам следните въпроси:

1. Следва ли да начислим ддс при този вид доставки, при положение че получателят е фирма от Украйна, а стоките се монтират на борда на речен кораб, който се намира на пристанище в гр. Русе?

2. Възоснова на кой член от закона се начислява/неначислява ДДС?

3. Необходима ли е митническа декларация с режим \“износ\“ при този вид доставки на резервни части и техния монтаж?

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  възможно ли е доставката да бъде оформена така, че вместо доставка на стока, която се монтира или инсталира от Вас, да става дума за доставка на ремонтна услуга или модификация?

 2. Отговор Тодорова

  За да извършим монтажа на апаратурата трябва да имаме разрешение от митницата. При това положение няма как да оформя фактура, която да включва само ремонтна услуга, тъй като от митницата искат във фактурата да се опишат рез. части, които доставяме на кораба.

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Тоест не бихте могли да оформите доставката като такава, с вложени по опис резервни части?
  Доставката на стоки, които се монтират или инсталират от или за сметка на доставчика би била с място на изпълнение на територията на страната, и следва да се обложи с 20% след промените на чл. 31. В този случай украинската фирма би могла да поиска възстановяване на платения данък при условията и по реда на наредба № Н-10 от 24 август 2006 г. за възстановяване на платен данък върху добавената стойност на чуждестранни лица, които не са установени на територията на общността.

Вашият коментар

Email: