ДДС транспорт

Здравейте, фирмата ни извършва транспорт от България за Турция и обратно.Фактурите за транспорт България – Турция се издават на турски фирми.От 01.01.2010 място на изпълнение на доставката е Турция.Доставката е облагаема с нулева ставка.Фактурите за транспорта от Турция зя България се издават на български фирми установени в България.Място на изпълнение е България.Доставката е облагаема с нулева ставка.Искам да Ви попитам правилно ли съм разбрала измененията на ЗДДС.Ние ли /превозвача/ начисляваме данъка в издадената от нас фактура / с нулева ставка на основание чл.30/ или получателя по доставката го самоначислява като издава протокол по чл.117?

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    По отношение на [url=http://zdds.info/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=transportnastoki]транспортната услуга от България за Турция[/url], при която получатели са турски фирми правилно сте се ориентирали относно мястото на изпълнение – Турция. Поради това, че доставката е извън територията на страната данък не се начислява (чл. 86 ал. 3).
    Нулевата ставка е приложима по отношение на транспорта от Турция до България, при която получателите са български фирми. В този случай данъкът (с нулева ставка) е дължим от Вас и се начислява в издадената от Вас фактура. В тази връзка са и разпоредбите на чл. 82 ал. 1 от закона и чл. 54 ал. 2 от правилника в сила от 01.01.2010 г.

Вашият коментар

Email: