ддс при продажба авомобил

Здравейте,имам следния казус.През 2008г.имаме сключен договор за лизинг на автомобил 6+1.Издадена е ф-ра за цялата стойност и е ползван данъчен кредит.Сега поради невъзможност за плащане на вноски сме намерили купувач.От лизинговата компания ни отказват промяна и друг поемател.Затова купувача ще ни даде парите,за да платим изцяло лизинга и след като придобием колата ще му я продадем в рамките на няколко дни.Въпроса ми е при продажбата ще издам фактура ще начисля ДДС,но в-у каква основа,може ли да е под балансова,или на тази на която са ми издали от лиз.компания през 2008 или в-у застрахователната стойност?Предварително благодаря!

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  не става ясно каква е връзката Ви с купувача. В случай, че сте свързани лица определяте данъчната основа по реда на чл. 27 ал. 3 – пазарната стойност на автомобила. Ако не попадате в хипотезите на чл. 27 прилагате разпоредбите на чл. 26 – данъчната основа е договорената продажна цена.

 2. Отговор Ламбова

  С купувача не сме свързани лица,просто се принудихме да процедираме така,защото не можем да си плащаме вноските.По вашия отговор разбрах,че мога да го продам на договорена цена-пронблем ли ще е ако е под балансовата ст-ст?И ме притеснява времето между двете сделки -ще го купим от лизинговата компания и след 3 дена ще го продадем-може ли да се изтълкува като купен с цел продажба и да има специално облагане по ЗДДС.Благодаря отново!

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Разпоредбите на глава седемнадесета са неприложими за въпросния автомобил.
  Възможна е продажбата на цена, по-ниска от балансовата стойност на автомобила.

Вашият коментар

Email: