реклама

Здравейте, имам следния въпрос. Ние сме дружество данъчно задължено , регистрирано в България. През годината сме правили разходи за реклама/от български доставчици/ и сме ползвали ДК. Наш доставчик, установен в ЕС/данъчно задължен/ желае тези разходи за реклама да ни ги изплати. Ние каква фактура трябва да му пуснем с ддс или без ддс, кой член трябва да се цитира и съответно ще влезне ли във VIES декларацията. Благодаря Ви за отговора

4 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Не става особено ясно естеството на рекламната услуга. В случай, че мястото на изпълнение на тази услуга се определя по общото правило на чл. 21, ал. 2 от закона, то не би следвало да начислявате данък на основание чл. 86, ал. 3 и би следвало доставката да бъде отразена във VIES декларацията, ако клиентът Ви е регистрирано за целите на ДДС лице.

 2. Отговор nanamileni

  [quote][/quote][img][/img][url][/url]Рекламните услуги, се състоят в изготвяна на брошури и мейлъри, реклама на led екрание и др.,в които се рекламират продуктите на фирмата от ЕС, но тези рекламни материали се доставят на нас/българската фирма/ от български доставчици /и ние сме си ползвали ДК/ и четейки ЗДДС, при рекламните услуги няма значение мястото, а получателя чл.21, ал.2. Но въпреки това имам съмнения дали да начислявам ддс или не. Надявам се да съм била по. ясна

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  От значение за облагането с данък на конкретна доставка е мястото на изпълнение по смисъла на закона на тази доставка. При така зададената информация, и при условие, че получателят на услугата не се счита за установено на територията на страната лице, както вече бе посочено, не би следвало да начислявате данък на основание чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2 от закона и би следвало доставката да бъде отразена във VIES декларацията, ако клиентът Ви е регистрирано за целите на ДДС лице.
  А въпросът относно самото естество на рекламната услуга е във връзка с това, че ако самата реклама е свързана с билборди например, това би променило мястото на изпълнение на доставката, а оттам и самото облагане.

Вашият коментар

Email: