ДДС

Здравейте,

Имам следния въпрос: БГ фирма \“ Х \“ регистрирана по ДДС закупува използвано оборудване  от Австрийска фирма. Фирма \“Х\“ трябва да си демонтира оборудването в Австрия. Същото ще бъде продадено на БГ фирма \“ У\“ без да се транспортира въобще в БГ. Фирма \“ У\“ ще продаде стоката в Австрия и затова тя остава там. Фактурата която сме получили от Австрия е без ДДС.

Може ли да ми помогнете с тълкуването на тази сделка в частта и за ДДС. При положение, че стоката не напуска Австрия, следва ли да се самоначислявам с протокол, според мен това не е ВОП? И ако съм права как  отразявам австрийската ф-ра. Фактурата която следва да издам на БГ Фирма \“ У\“ ще начисля ли ДДС? Според вас коя е датата на данъчното събитие при положение че демонтажа се извършва между 22.11 – 10.12. Австриската ф-ра е с дата м.11.

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    След като стоката няма да напуска територията на Австрия всички доставки са с място на изпълнение там, поради което няма основание за начисляване на данък тук. Би следвало австрийската фирма да Ви начисли данък в издаваната от тях фактура. Проверете дали доставката от Вас към другата българска фирма не води до задължението Ви за регистрация в Австрия.
    Не би следвало да посочвате фактурата от австриската фирма в дневник покупки.

Вашият коментар

Email: