ДДС за Пежо

Здравейте?
Фирма регистрирана по ДДС закупува на лизинг през 2007г. от Лизингова къща – автомобил: марка \“Пежо\“ модел \“Partner VTC SOUF 1.6 HDI/90,
бр. места 5 с трансформация в Partner 6+1.
/така е записано в приложението към лизинговия договор/ При сключване на лизинговия договор ни е издадена фактура за цялата сума на автомобила с начислен ддс,който ние сме си включили в дневника за покупки през 2007г. и сме си възстановили ддс -то. Ежемесечно лизингодателя ни издава фактура за дължимата лихва без ддс.Преди 01.01.2010 г. автомобила е използван за дейността на фирмата, като с него се пренасят по-леки строителни м-ли, От 01.01.2010г. с него се извършват само траспортни услуги за превоз на стоки на други фирми регистрирани по ДДС.  /към днешна дата автомобила е изцяло изплатен/
1 Въпрос:  При така изложените обстоятелства, имаме ли право на ДДС за гориво и консумативи за този автомобил и мажем ли да издаваме на нашите клиенти фактури за извършените транспортни услуги като им начисляваме ддс.
2 Въпрос:  Ако отдадем същия автомобил под наем, на регистрирана фирма по ддс, ние трябва ли да начисляваме ДДС на наема и фирмата наемател ще има ли право да ползва ддс за горивото, при условие, че  използва автомобила само за доставка на стока за дейността си?
3 Въпрос: При окончателното изплащане на въпросния автомобил през 2011г. за фирмата има някакви задължения относно платеното и възстановено ддс през 2007г.?
Предварително БЛАГОДАРЯ!

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    Няма смисъл от задаването на един и същ въпрос едновременно през формата за контакти и в системата за въпроси и отговори.
    Отдаването под наем на автомобила и извършването на транспортни услуги са облагаеми доставки, така че би следвало да начислявате данък за тях.
    Относно въпросите за правото на данъчен кредит – вижте определението за лек автомобил, дадено в § 1, т. 18 от Допълнителните разпоредби на закона, а също така и чл. 70, ал. 1 и 2.
    По отношение на третия въпрос – не.

Вашият коментар

Email: