Как да работя? Като ТА или ТО

Здравейте,

никъде не можах да намеря отговорите на въпросите които ме интересуват. Надявам се че ще можете да ми помогнете да разтълкувам правилно \“Българските Закони\“.

1. Може ли ТА да сключва договори с Хотели (Хотелиери) и да извършва туристическа агентска дейност? Уточнявам че става въпрос само за посредническа дейност и по специално приемане на резервации по интернет от туристически сайт за сметка на Хотелиера. Тоест ние извършваме услуги по настаняване, предоставени от хотелиери, което не е част от организирано пътуване.

2. Ако отговора е ДА, то тогава как става осчетоводяването на дейноста? 9% ли е ДДС или 20%? След като не можем да издаваме ваучер на туриста, то какъв друг документ можем да му издадем за потвърждение на настаняването?

3. Как става разплащането и фактурирането:
– Ние получаваме 100% от плащането на клиента, превеждаме го на хотела (без да си задържаме комисионната да речем от 10%) и хотела издава фактура на туриста за цялата сума. Ние съответно издаваме фактура на хотела за комисионната, която хотела ни връща. Така ли е? Има ли възможност ние направо да си удържим комисионната? В този случай и ние ли трябва да издадем фактура на клиента което не е добре защото все пак ще види нашата комисонна.
– Ако пък получим само капаро от клиента по дадена резервация (да речем 50%), как процедираме. Очевидно когато клиента отиде в хотела ще трябва да си доплати остатъка. Как се фактурира този вариант и изобщо възможен ли е?

Надявам се няма да е нужно да се регистрираме като ТО (предвид по-голямата сума и допълнителните изисквания) само за тази посредническа дейност и бих искал ако може да съм ТА.

В днешното модерно време с всички тези резервации по интернет наистина ли държавата ни задължава да сме ТО след като няма да организираме пътувания, правим пакети и т.н. а чисто и просто ще сме посредници?

Имам много познати които работят точно така. Те са ТА и сключват договори с хотелите и дори издават ваучери от свое име и не подозират че е забранено, а аз искам всичко да е изрядно за да не се притеснявам после от данъчните.

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    Нямате задължение да се регистрирате като туроператор в случая – описаната от Вас дейност не отговаря на определението за туроператорска дейност по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на закона за туризма.
    Що се отнася до останалите Ви въпроси – отговор на тях можете да получите, използвайки формата за контакти.

Вашият коментар

Email: