услуга за испанска фирма

Здравейте

Имам следния казус: българска фирма, регистрирана по ДДС започва да извършва консултански услуги от 04,2011 за испанска фирма. При сключване на договора испанците си дават ДДС номер, подписват декларация, че са регистрирани по ДДС и българската фирма декларира тази доставка като услуга по чл.21 с 0% ставка ДДС. Впоследствие се оказва, че по испанското законодателство има две системи за рег-я по ДДС – вътрешна и външна/за сделки в ЕС и те са регистрирани само за вътрешни сделки, сега се регистрират и за сделки в ЕС. Какво става и какво трябва да предприемем за вече издадените и подадени в НАП инвойси с 0% ставка за предните периоди?

Благодаря предварително за мнението Ви по въпроса

 

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  липсата на ДДС номер не е от особено значение за определяне на едно лице като данъчнозадължено за целите на ДДС лице.
  В случай, че става въпрос за оказани услуги по чл. 21, ал. 2 от закона, и имате предвид дали трябва да правите корекции в подаваните справки декларации и виес декларации – не би следвало, след като са Ви предоставили валиден ДДС номер.

 2. Отговор Минчева

  Точно това е въпросът – валидността на ддс номера – както обясних в последствие се оказа, че този ддс номер, който са ни предоставили е за сделки вътре в страната /в Испания/, не за ЕС – сега се регистрират за сделки в ЕС.
  И при проверка през системата на нап – дава номерът е невалиден.
  При положение, че все пак имат регистрация – това достатъчно ли е и на базата на кой член и нормативен документ?

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Валидността на ДДС номера би касаела единствено подадените VIES декларации. Не би следвало да уведомявате НАП в случая, нито да коригирате издадените фактури. Можете да потърсите съдействие от испанската фирма да Ви предоставят документ, заверен от тяхната данъчна администрация, че същите са регистрирани за целите на ДДС, независимо от вида на регистрацията според действащото в Испания законодателство (аналогичен документ на приложение № 5 от правилника за прилагане на закона). В този случай не би следвало да правите корекция на подадените VIES декларации и не би следвало да имате проблем от страна на НАП.

Вашият коментар

Email: