Съпътстващи доставки?

Здравейте,

Ние сме фирма регистрирана по ДДС и ще бъдем поддоставчик на българска фирма регистрирана по ДДС, която ще изнася за  Македония промишлено оборудване. Нашите ангажименти се изразяват в доставка на части и свързващи елементи към основното оборудване / чиято доставка не е наш ангажименти/, самият монтаж който ще се извърши от наши работници в Македония, но ще се фактурира на нашия BG клиент.Въпросът ми тук е след като монтажът ще се извърши на от нас на територията на Македония и частите, които ще доставяме ще се монтират там, следвали да начисляваме ДДС при фактурирането на нашия български клиент след като всичко е част от доставка на оборудването в трета страна.

Предварително Благодаря!

 

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  не става особено ясно какъв точно е случаят. От въпроса Ви оставаме с впечатление, че става дума за осъществени от Вас доставки на стоки, които се монтират или инсталират от Вас? Ако това действително е така – вижте за справка чл. 17, ал. 4 и чл. 86, ал. 3 от закона, като в същото време проверите и дали не възникват някакви задължения за Вас в Македония.

 2. Отговор Минкова

  Съжалявам наистина е объркващо!
  Всъщност износът не го правим ние а наш клиент BG фирма регистрирана по ДДС. Ние сме нейн доставчик и ще организираме транспорта на основното оборудване от Турция за Македония и монтажът в Македония. Въпросът ми е за тези услуги ще начислим ли ДДС на нашия клиент BG фирма, като знаем че услугите ще се извършат реално в Македония?

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Първоначалният Ви въпрос води до убеждението, че извършвате и доставка на стоки.
  Относно транспортната услуга – вижте чл. 21, ал. 2 от закона, както и чл. 23, ал. 3 от правилника за прилагане (можете да използвате също така и съответното приложение от раздел Приложения в менюто).
  Що се отнася до самия монтаж – не става ясно дали същият може да се третира като услуга, свързана с недвижим имот. В случай, че мястото на изпълнение се определя съгласно разпоредбите на чл. 21, ал. 2 от закона – то мястото на изпълнение е на територията на страната и би следвало да начислите данък.

Вашият коментар

Email: