Протокол по чл.117 – самоначисляване на ДДС

Здравейте, имам два конкретни въпроса:

– транспортна фирма, регистрирана по ДДС в България при извършване на дейността си в страни от ЕС получава фактура от испанска фирма регистрирана по ДДС в Испания за извършен ремонт на камион, състоящ се в подмяна на авточасти. Фактурата е с нулева ставка. За самата работа би трябвало да се самоначислим във връзка с член 82, ал,2, т. 3, а на какво основание се самоначисляваме за веднага вложените резервни части(отчетени директно по 601) – интересъваме конкретния член от закона.

– вторият казус е следния – транспортна фирма, регистрирана по ДДС в България закупува влекач втора употреба от фирма регистрирана по ДДС в Испания – пак си издаваме протокол за самоначисляване, но незная на основание кой конкретен член от закона.

Благодаря предварително!

1 коментар

  1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

    Здравейте,
    не става ясно какъв точно е първият Ви въпрос – не Ви ли е фактурирана ремонтна услуга като цяло(макар и с посочени вложените консумативи при ремонта)?
    Що се отнася до втория Ви въпрос – изяснете си дали доставчикът Ви е приложил при продажбата специалния режим за облагане на маржа на цената. Ако това не е така – вижте чл. 13 и чл. 84 от закона.

Вашият коментар

Email: