ДДС в европейския съюз

Здравейте! Полска фирма иска да й изработим инструмент, за който да й издадем фактура, но този инструмент тя ни го оставя за временно ползване. Следва ли, след като не се осъществява реален износ на този инструмент, да има ДДС във фактурата? Каква е процедурата при такива случаи и какви документи още се изискват към фактурата?

9 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  от въпроса Ви става ясно, че собствеността е прехвърлена, но въпросният инструмент ще бъде изпратен, макар и след време, в Полша, така ли е? Ако това е така са приложими разпоредбите на чл. 7 от закона, като следва да се съобразите и с чл. 53, ал. 3.

 2. Отговор Наталия

  Проблема е,че не се знае кога ще е износа на иструмента-може и след година, а аз трябва да приложа към фактурата документ, доказващ износа.Този инструмент го ползваме за да изработим детайли за същата фирма, които ще изнасяме.Какво основание за ненадчисляване на ДДС следва да се пише във фактурата за изработка на този инструмент?

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Поради тази причина е и препратката към чл. 53, ал. 3 от закона. Вижте също така и чл. 46 от правилника за прилагане.

 4. Отговор Наталия

  Но проблема е че не мога да сложа 20 % ДДС тъй като VIES декларацията не позволява.Консултирах се в НАП и казаха че е проблем във VIES декларацията.В чл.53 става въпрос за следващия месец, а при нас не може да се уточни срока за предаване на инструмента. Препоръчаха ми да го напиша като услуга-дали е възможно?

 5. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  В случай, че въпросният протокол бъде издаден същият няма място във VIES-декларацията. По отношение на чл. 53, ал. 3, в случай че не Ви става ясно вижте за разяснение и чл. 46 от правилника за прилагане, вкл. ал. 3,4 и 5.
  Относно препоръката, която Ви е дадена – може би се има предвид да оформите фактурата с основание \“изработка на…\“.
  Бихте ли уточнили все пак кога е предвидено прехвърлянето на собствеността към полската фирма?

 6. Отговор Наталия

  Няма определено време-след завършване на поръчката, която може да бъде допълвана с нови бройки детайли. Затова е проблем, че ако сега пуснем фактурата без ДДС с основание чл. 53, а прехвърлянето стане след примерно 1 г. -затова препоръчаха да пишем \“Изработване на…\“и да посочим чл.21. Фактурата ще влезе във VIES а след това протокола, ако пуснем такъв, ще й надчисли 20 % и счетоводителката се притеснява за срока на прехвърляне да не стане след приключване на счетоводната година.

 7. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Ако няма прехвърляне на собственост, то не е налице доставка по смисъла на закона, поради което въпросът Ви би отпаднал като такъв.
  Що се отнася до фактурирането на услуга – възможно е възникването на проблем при една евентуална проверка (освен ако действително не става дума за изработка с материали на клиента Ви).
  Относно евентуалното начисляване на данък с протокол съгласно чл. 46, ал. 2 (при прехвърлена собственост и нетранспортирана в указания срок стока) – то данъкът се начислява и дължи от Вас, като един вид гаранция.

 8. Отговор Наталия

  Прехвърляне ще има, това е условието на клиента-но просто не може да се укаже точно време.За този протокол-има ли образец за него, какви атрибути са задължителни и какъв е статута му при осчетоводяване?

 9. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Имаше се предвид, че задълженията Ви по закона биха възникнали след прехвърлянето на собствеността. До този момент не е налице доставка, респ. данъчно събитие, респ. изискуемост на данъка.
  Задължителните реквизити на протокола са уредени в разпоредбата на чл. 117, ал. 2 от закона.

Вашият коментар

Email: