Относно издаване на фактури

Имаме семейна фирма с основна дейност – търговия с компютри и периферни устройства, регистрирани сме по ЗДДС и при продажба издаваме данъчна фактура.Искаме да извършваме още допълнителни дейности, като застраховки и счетоводни услуги. Тъй като тези услуги са освободени от ДДС, а фирмата е с регистрация по ЗДДС, как можем да съчетаем всички дейности и ако се наложи да се издаде фактура за извършени счетоводни услуги или направена застраховка, опростена фактура ли ще се издаде и имаме ли такова правно основание.

3 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Счетоводните услуги не са освободена доставка по смисъла на закона.
  Относно застраховките – регистрирани ли сте по Кодекса за застраховането?

 2. Отговор Даниела Петрова

  (\“Счетоводните услуги не са освободена доставка по смисъла на закона.\“)
  Да, приемам забележката, имах предвид , че за счетоводните услуги има основание за нулева ставка/за неначисляване на ДДС/чл.113 ал.9 от ЗДДС.В този смисъл може ли да се издаде фактура за счетоводни услуги от кочана с поредни номера, като се посочи сума на плащане без да се посочва данъка, естествено като се уточни основанието за неначисляване на ДДС.
  А относно застраховките – не сме регистрирани по Кодекса за застраховането, всъщност дори нямаме още ясна представа за цялостното организиране на тази дейност, но първосигнално реакцията ни беше свързана с проблема дали можем да издаваме фактура и ако да, каква фактура да се издаде за съответната услуга?

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Започвате въпроса си с уточнението, че сте регистрирани по ЗДДС. В случай, че сте регистрирани на общо основание (чл. 96 или чл. 100, ал. 1) – следва да начислявате данък за извършваните счетоводни услуги.

Вашият коментар

Email: