Фактура за ВОД – основание?

Здравейте! Фирмата е новорегистрирано ЕООД. Предстои ми първи ВОД. Имам следните въпроси:

1. Дали е правилно освен на български, да се издаде фактура със същото съдържание и същия номер и на английски език?

2.  Необходимо ли е ф-рата да придружава стоката по време на транспорта или може да се изпрати отделно по куриер? Камионът ще се движи само в рамките на ЕС, ако е от значение.

3. Кое е основанието за начисляване на 0% ДДС във фактурата на български… чл. 53, ал. 1 във връзка с чл. 7, ал. 1 от ЗДДС?

4. Основанието за начисляване на 0% ДДС във фактурата на английски?

5. Относно писменото потвърждение по чл. 45 от ППЗДДС – какво значи лицето предало стоките… шофьора на камиона ли? Какво значи \“предало стоките\“ при положение, че собствеността се прехвърля още в България – EXW SOFIA?

6. Кога ще бъде възстановено платеното ДДС за стоките, които ще закупя от България и продам в ЕС с тази ВОД този месец?

 

Благодаря Ви!

 

С уважение,

Димитър Маринов

8 Comments

 1. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  не е задължително издаването на документ на английски език, но не би било неправилно ако издадете и такъв документ. Правилно сте се ориентирали относно основанието за прилагане на нулева ставка.
  Относно писменото потвърждение – кой осъществява транспорта на стоките? В случай, че разполагате с транспортен документ не е необходимо въпросното потвърждение.
  По отношение на последният Ви въпрос – евентуално е възможно ускорено възстановяване на данък. Вижте за справка чл. 92, ал. 3 от закона.

 2. Отговор Димитър Маринов

  Благодаря Ви за бързите отговори!
  Може ли да уточним следните точки:

  по въпрос 6: в чл. 92, ал. 3 пише за \“последните 12 месеца\“ и т.н. При мен след като фирмата е нова, в кой месец ще бъде възстановен данъка?

  по въпрос 5: много е вероятно да нямам ЧМР, транспортът ще се извърши трето лице за сметка на получателя. Направил съм си бланка на въпросното потвърждение, само не разбирам реквизита за \“лице предало стоките\“?

  по въпрос 4: намерих следното – Intra Community supply. The supply is subject to the \“reverse charge procedure\“. Правилно ли е?

  по въпрос 2: за мен въпроса е важен, защото стоката се изпраща директно от склада на моя доставчик кък клиента ми и естествено не искам фактурата да бъде там…

  Благодаря Ви отново за помощта!

  Поздрави,
  Димитър Маринов

 3. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Чл. 92, ал. 3 се отнася и за Вас.
  При посочените условия за доставка – посочете лицето, предало стоките при товаренето им на транспортното средство.
  За основанието – да.
  По въпроса за фактурата – възможно е, но след като въпросът е важен – имате пропуски в това отношение.

 4. Отговор Димитър Маринов

  Понеже моят счетоводител твърди обратното и предполагам, че греши… бихте ли дали някакво Ваше тълкуване или на НАП на чл. 92, ал. 3, за да се разбера с него?

  Само да се поправя, че фирмата НЕ е новорегистрирано ЕООД, а е новорегистрирана по по желание по ЗДДС, т.е. от този месец, иначе фирмата си е на няколко години.

  Поздрави,
  Димитър Маринов

 5. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  По всяка вероятност твърдението на счетоводителя Ви, с оглед направеното доуточнение, е във връзка с това, че стойността на осъществената от Вас доставка с нулева ставка няма да надвиши 30% от стойността на всички осъществени от Вас облагаеми доставки за последните 12 месеца преди месеца на подаване на справка-декларацията (отнасяща се за данъчният период, през който е осъществена вътреобщностната доставка), поради което няма да са налице условията за ускорено възстановяване.

 6. Отговор Димитър Маринов

  Не е заради процента. Извършената от мен ВОД (сега през м. април) с нулева ставка е на стойност поне 80% от стойността на всички облагаеми доставки за последните 12 месеца.

  Счетоводителят твърди, че трябва да изминат 12 месеца от датата на регистрация по ЗДДС по желание (сега през м. април) и чак тогава може да се приложи чл. 92, ал. 3 от ЗДДС. С други думи чак след март 2012 година…

  За мен е важно да се приложи 30 дневния срок за възстановяване, защото почти нямам продажби към български фирми, за да събирам 20% ДДС, което да си прихвана от ДДС-то за възстановяване.
  Съответно трябва да чакам ефективно възстановяване на платеното от мен ДДС.

  Поздрави,
  Димитър Маринов

 7. Отговор Димитър Маринов

  Здравейте,

  дали ще отговорите на последния въпрос…

  Благодаря Ви!

  Поздрави,
  Димитър Маринов

 8. Отговор ЗДДС Инфо ЕООД

  Здравейте,
  отговор на този въпрос е даден няколко пъти, включително и в самото начало.

Вашият коментар

Email: